Vermifiltratie in de glastuinbouw

0 – emissie is een steeds belangrijker thema in de glastuinbouw. Welke manieren zijn er beschikbaar om zo min mogelijk water te gebruiken ? Of misschien wel belangrijker, hoe kunnen we water zo veel mogelijk hergebruiken ? Met deze vragen in het achterhoofd is Royal Brinkman in samenwerking met STOWA en de gemeente Westland begonnen aan het project VEGETA. VErmifiltratie om GEwasbeschermingsmiddelen in de Tuinbouw Af te breken.

Uit eerder onderzoek van de universiteit van Wageningen is gebleken dat grond dat is verrijkt met bacteriën de capaciteit heeft om gewasbeschermingsmiddelen af te breken. De hypothese van het onderzoek van Royal Brinkman is een verlengstuk van dit onderzoek. Kunnen wormen het proces van de bacteriën positief beïnvloeden dat er meer gewasbeschermingsmiddelen in het water worden afgebroken  ?

Door de beweging van de wormen in de grond ontstaat er meer contact tussen de gewasbeschermingsmiddelen en de bacteriën. Hierdoor wordt het oppervlak van de filtratie groter. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de enzymen in de spijsvertering van de wormen de afbraak van de gewasbeschermingsmiddelen versnellen.

Om dit te onderzoeken is er een proef opstelling gebouwd. Deze opstelling bestaat uit 2 1000 L IBC’s die op een houten constructie staan. Onder deze constructie staan 2 waterbakken waarvandaan het water met de gewasbeschermingsmiddelen wordt gecirculeerd door de IBC’s heen. In deze IBC’s is een mix van potgrond, stro en slib geplaatst. In de opstelling worden er 2 bakken gebruikt om zo een controlegroep te hebben.

Elke 2 uur wordt er 10 minuten lang water over de grond in de IBC toegediend met het gebruik van een sproei installatie die speciaal voor deze proef is gebouwd.  Dit zorgt ervoor dat de grond verzadigt blijft en het water door blijft circuleren. De bak met grond draineert zijn water in de bak die eronder staat. Uit de onderste bak wordt het water gehaald waardoor de circulatie ontstaat.

Door dit onderzoek te doen wil Royal Brinkman in samenwerking met andere bedrijven binnen de sector bijdragen aan een glansrijke toekomst in de glastuinbouw. Waarbij 0 – emissie in 2030 de grote stip aan de horizon is.

Heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u ook een samenwerking aangaan om de glastuinbouw naar een hoger niveau te tillen ? Neem dan contact op via het contactformulier op de website.